Povestea AIDE

Asociația AIDE este un ONG din Ramnicu Valcea infintat in 2016 cu scopul de a susține grupurile vulnerabile sa se integreze social și să se implice în comunitate.

Viziunea noastra este sa devenim un reper in comunitate ca fiind un loc în care tinerii si adolescenții sunt sustinuti in a deveni persoane active, implicate si competente in societate. Prin acțiunile organizației dorim să dezvoltăm o comunitate bazată pe incluziune, invatare si respect pentru diversitate.

Misiunea noastra este oferim oportunitati de invatare tuturor tinerilor din județul Valcea astfel incat sa devina persoane cu o gandire proactiva, responsabili si activi in comunitate. Organizația s-a remarcat în context local ca suport în inițiativelor a tinerilor ca modalitate de împuternicire precum și un reper pentru lucrul cu tinerii și internaționalizarea acestuia prin intermediul proiectelor Erasmus+ si Corpul European de Solidaritate.

Obiectivele asociației sunt următoarele:

• Promovarea și desfășurarea de programe educaționale;

Realizarea de sesiuni de mentorat și susținere a tinerilor în dezvoltarea personală;

Crearea de oportunități pentru mobilități europene, schimburi de tineri si voluntariat pentru tinerii din țară și din Europa

Infiintarea, organizarea și administrarea in parteneriat cu alte organizații interesate a unui Centru local de voluntariat care să promoveze spiritul de voluntariat și sa găzduiască acțiuni de voluntariat în domenii de interes public

Realizarea de activitati de antreprenoriat, ecologie si protectia mediului

Asociația funcționează după următoarele principii:

• Egalitatea de șanse și incluziunea în proiectele organizate de asociatia noastra. Organizația lucrează cu tineri proveniți din comunități și familii cu oportunități reduse, tineri rromi, imigranti, tineri cu dizabilitati, tineri din mediul rural îndepărtat, fara oportunitati reale de participare. Asociația oferă șanse de participare la oportunități de învățare tinerilor care contextul social,

economic și geografic nu le permite.

• Colaborarea. Asociația este în stransa legatura cu liceele și școlile profesionale din judetul Valcea care au preponderent tineri din mediul rural, institutiile de asistenta sociala, alte organizații locale și internaționale care au obiective comune cu asociația AIDE.

• Flexibilitatea. Asociația se adaptează la nevoile tinerilor din comunitate a realității in care aceștia trăiesc. Proiectele sunt gandite astfel încât tinerii să parcurgă un program flexibil pentru a ne atinge obiectivele propuse.

• participare activa. Organizația promovează și susține inițiativele tinerilor în a utiliza instrumente democratice de monitorizare a acțiunilor autorităților statului. Asociația își asumă sa colaboreze cu instituțiile statului în beneficiul tinerilor în cadrul unor programe bine stabilite cu caracter de învățare.

• invatare continua. Pe acest principiu, membrii asociației, voluntarii și tinerii din comunitate cu care lucrează urmărește dezvoltarea competențelor prin oportunități de formare prin metode nonformale.

Organizația are următoarele grupuri țintă

• tineri cu oportunitati reduse. Organizația are un focus pe tinerii din mediul rural al județului Vâlcea însa lucrează și cu tineri cu posibilități financiare si sociale reduse, din familii cu probleme sociale, cu dificultăți de învățare, tineri cu dizabilitati sau cu probleme de sanatate

• tineri din comunitate care doresc sa devină voluntari în cadrul Centrului de tineret Youth Hub. De asemenea, organizația are baza de date ale organizațiilor de tineret si a grupurilor informale din comunitate care folosesc spațiul pentru întâlniri informale sau activități proprii.

• Lucrători de tineret din comunitate. Organizație are colaborări cu alte organizații de tineret din comunitate si cu profesori care participa la cursuri de formare nonformala prin programul Erasmus+.

Asociația AIDE desfasoara urmatoarele activitati:

• Schimburi de tineri, mobilitati ale lucratorilor de tineret. Asociatia implementeaza schimburi de tineri in comunitate si trimite tineri in proiectele partenerilor internationali.

• Proiecte de voluntariat international prin programul Corpul European de Solidaritate. Voluntarii realizeaza activitati recreativ-educationale in limba Engleza la Centrul de tineret Youth Hub Rm. Valcea si in 10 scoli din mediul rural. Din Aprilie 2021, voluntarii au 3 grupe permanente de adolescenti si tineri din medii defavorizate ale orasului Rm. Valcea cu care fac activitati recreative educaționale in limba Engleza la Centrul de tineret Youth Hub.

• Activitati sportive in scolile din mediul rural. Asociatia are proiecte in care organizeaza cursuri de karate in 9 scoli din mediul rural si ateliere de educatie nutritionala.

• Proiecte de constientizare a protectiei mediului. In 2021, asociatia a inceput proiecte de reciclare selectiva si va continua sa realizeze activitati de protejare a mediului cu ajutorul voluntarilor internationali gazduiti pe scurta durata.

• Coordonare Centrul de tineret Youth Hub Rm. Valcea. Organizatia se ocupa de activitatile voluntarilor locali si internationali. Totodata coordoneaza rezervarile organizatiilor de tineret si altor grupuri de tineri care folosesc spatiul pentru intalniri de lucru, sustinere ateliere, cursuri, etc.