Youth Iniatives for Community

În perioada 01 august 2020  – 28 ianuarie 2022, Asociația AIDE din Rm Vâlcea a implementat proiectul ,,Youth Initiatives for Community”, finanțat de Uniunea Europeană prin programul Corpul European de Solidaritate.

Scopul proiectului a fost acela de a crea un spațiu intercultural în care tinerii din județul Vâlcea să interacționeze cu alți tineri din afara țării, unde să se ofere informații utile pentru dezvoltarea gândirii critice și spiritului de inițiativă. La acest proiect au participat șapte voluntari internaționali cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, veniți din țări precum Danemarca, Lituania, Armenia, Turcia și Ucraina. Aceștia au realizat activități în Limba Engleză la Centrul de Tineret Youth Hub Rm Vâlcea, în școlile din mediu rural și în liceele din Rm Vâlcea. Programul voluntarilor a fost schimbat pe parcurs din cauza restricțiilor impuse pentru prevenirea răspândirii virusului Covid-19, astfel că pe durata mobilităților, voluntarii au facut unele activități doar în mediul online.

O mare parte din activități s-au desfășurat la Centrul de Tineret Youth Hub Rm Vâlcea: ateliere de dezvoltare personală, evenimente interculturale, cursuri de Limba Engleză pentru începători și activități de promovare a programelor Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate. De asemenea, pe lângă întâlnirile online au avut loc și activități săptămânale pe timp de vară cu copii și tineri din mediul rural în trei biblioteci rurale: Pietrari, Galicea și Nicolae Balcescu.

Proiectul ,,Youth Initiatives for Community” și-a îndeplinit obiectivele propuse și mai mult decât atât, s-a observat o deschidere mai mare către colaborari viitoare din partea partenerilor locali.

Asociația AIDE este un ONG din Ramnicu Valcea înființat în 2016 cu scopul de a susține grupurile vulnerabile să se integreze social și să se implice în comunitate. Viziunea asociației este să devină un reper în comunitate, un loc în care tinerii si adolescenții sunt sustinuți în a deveni persoane active, implicate și competente în societate. Prin acțiunile organizației se dorește dezvoltarea unei comunități bazate pe incluziune, învățare și respect pentru diversitate.

Corpul European de Solidaritate urmărește să promoveze solidaritatea, una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene, în principal prin voluntariat, pentru a spori implicarea tinerilor și organizațiilor în activități de solidaritate de o calitate deosebită. Activitățile derulate în cadrul Corpului European de Solidaritate contribuie la consolidarea coeziunii, solidarității, democrației și cetățeniei în Europa, răspunzând provocărilor societății și punând accent pe promovarea incluziunii sociale.