contact@asociatia-aide.ro

contact@asociatia-aide.ro

Youth Hub Ramnicu Valcea

Youth Hub Ramnicu Valcea reprezinta un spațiu coordonat de asociația AIDE și asociația de tineret Youth on the Move în care se organizează ateliere, cursuri și evenimente de interes civic de către voluntari internaționali și naționali pentru tinerii din județul Valcea.

Principalul scop al Youth Hub-ului este să canalizeze energia tinerilor din județul Vâlcea și a celor care lucrează cu tinerii într-un spațiu comun, un HUB in care se pot dezvolta, planifica și implementa activități educative și culturale.

Centrul de tineret oferă tinerilor o experiență formată din cursuri de dezvoltare personală și civică, acces la o comunitate de oameni model (traineri), contact cu voluntarii internaționali gazduiti prin programul Corpul European de Solidaritate și oportunitatea de a-și implementa propriile proiecte. Actualmente, Centrul de tineret are 10 tineri voluntari locali si 4 voluntari internationali, aceștia sunt responsabili de coordonarea activităților, realizarea de ateliere și evenimente innovative și atractive pentru tineri, promovarea Centrului de tineret.

De asemenea, spațiul este folosit și către alte grupuri de tineri și organizații non-guvernamentale din județul Valcea dar și pentru organizarea diferitelor evenimente de către organizații nationale ce pot avea impact in judetul nostru.

Pentru ca acest Centru să fie deschis permanent tinerilor, asociatia AIDE a obținut finanțare prin programul Corpul European de Solidaritate-Proiecte de Solidaritate în perioada 1 Mai 2020-1 Mai 2021.Prin aceasta finanțare ne-am dorit să se organizeze ateliere, cursuri și evenimente de interes civic în cadrul Centrului de tineret Youth Hub Ramnicu Valcea. Timp de un an de zile am realizat următoarele activități:

• un eveniment de promovare in Centrul civic al orașului Ramnicu Valcea în care s-au oferit flyere, tombola cu surprize si s-a realizat o activitate nonformala de către un trainer din comunitate.

• un eveniment intercultural

• recrutare de noi voluntari la care au participat si doi voluntari internationali

• Ateliere online despre Mindfulness și Mental health in randul tinerilor, scriere de proiecte

• voluntarii locali și cei internaționali au colaborat în crearea unui video despre nevoile tinerilor din comunitate: https://fb.watch/5h4Zws_mP-/

• evenimentul “World Caffe” în care tinerii din mai multe organizații de tineret au transmis nevoile cu care se confruntă tinerii din comunitate,cum poate ajuta Youth Hub la rezolvarea lor, cu ce probleme se confruntă organizațiile de tineret și ce schimbări doresc sa se vada in comunitate.

• un episod de podcast despre voluntariatul internațional la care au participat voluntarii internaționali găzduiți prin programul Corpul European de Solidaritate.

Spațiul a devenit popular în rândul tinerilor, acesta fiind rezervat saptamanal din Februarie 2021 de 2-3 organizații de tineret sau grupuri de tineri pentru întâlniri de lucru sau diverse ateliere proprii.